Agronas Sp. Z o.o.

ul. Żeromskiego 83, 62-600 Koło

(+48) 63 272 04 03

agronas@agronas.pl

ikona książki
ciągnik

Katalog NEW

Sadzeniaki ziemniaków 2018

W naszej ofercie znalazły się także sadzeniaki ziemniaków. Sprzedajemy produkty pochodzące z naszych plantacji oraz z upraw współpracujących z nami gospodarstw rolnych. Przeprowadzamy skrupulatne testy i dokładnie sprawdzamy wszystkie bulwy przeznaczone do wysadzania. Pozwala nam, to proponować artykuły bezpieczne, zapewniające wysokie plonowanie. Podobnie jak inny materiał siewny produkowany przez naszą firmę, sadzeniaki są wytwarzane w zgodzenie z wysokimi europejskimi standardami. Oferujemy odmiany przeznaczone do wczesnego, średnio wczesnego oraz późnego zbioru.

Klienci znajdą w naszym katalogu produktów również szeroki wybór nasion kukurydzy.

Oferta sadzeniaki ziemniaków na rok 2018, jakie oferujemy naszym klientom

 
Bellarosa
Charakterystyka:
Grupa wczesności: wczesne jadalne Typ kulinarny: B- ogólnoużytkowy Barwa miąższu: jasnożółta do żółtej Kształt: owalny, regularny
Skórka: czerwona, lekko szorstka Głębokość oczek: płytkie i średnio płytkie Wschody: wyrównane Trwałość przechowalnicza: bardzo dobra
Wysoki plon handlowy pow. 95%. Bellarosa osiąga stabilne i wysokie plony dobrej jakości, które ze względu na długi okres spoczynku dobrze przechowuje się do późnej wiosny. Wcześnie osiąga przydatność handlową i już na początku lipca może trafić na rynek. Zbór należy wykonywać w temp. powyżej 12 st. C, co pozwala ograniczyć uszkodzenia bulw a następnie przez 2-4 tyg. zaleca się wentylowanie i schłodzenie w celu wysuszenia i zabliźnienia uszkodzeń.
Wymagania glebowe i nawozowe:
Bellarosa stawia niskie do średnich wymagań glebowych i wodnych. Odmiana odporna na stres związany z suszą, daje wysoki plon dobrej jakości.
Odporności:
Parch zwykły: średnia Uszkodzenia mechaniczne: mała Rdzawa plamistość: mała- średnia
Czarna plamistość: średnia

 

Jubilat
Charakterystyka:
Grupa wczesności: średnio- wczesna skrobiowa Typ kulinarny: C (mączysty) Barwa miąższu: kremowa Kształt: owalny
Kolor skórki: jasnobeżowy Głębokość oczek: płytkie i średnio płytkie Wschody: wyrównane
Zawartość skrobi 19,4%
Plon ogólny 43,6 t/ha
Jubilat jest odmianą szczególnie przydatną do przetwórstwa. Odmiana zarejestrowana w 2011 roku, okres wegetacji trwa 136 dni, barwa kwiatów- biała.
Odmiana odporna na mątwika
Wymagania glebowe
Ziemniak jest rośliną, która z powodzeniem może być uprawiana na każdym polu, pod warunkiem, że jest ono wcześniej odpowiednio przygotowane. Najlepiej żeby przedplonami były zboża, rośliny strączkowe, mieszanki roślin motylkowych z trawami. Nie wskazana jest uprawa ziemniaka po łubinie nasiennym, kukurydzy. Należy przestrzegać zasady, by w zmianowaniu ziemniaki były uprawiane po sobie nie częściej niż 4-5 lat. Należyta uprawa gleby
polegająca na głębokim spulchnianiu warstwy ornej, zniszczeniu chwastów (szczególnie rozłogowych), rozbiciu brył, wymieszaniu nawozów mineralnych i odkamienianiu powoduje zwyżkę plonu przeciętnie o 0,4 t/ha. Innym ważnym czynnikiem wpływający na jakość bulw
i wysokość plonu ziemniaka jest wzbogacenie gleby składnikami pokarmowymi w formie organicznej i mineralnej.
Odporności:
​Wirus Y- 7
Wirus L- 5,0- 6,0
Zaraza ziemniaka- 5
Parch zwykły- 8

 

 

Michalina
Charakterystyka:
Grupa wczesności: wczesne Typ kulinarny: B - ogólnoużytkowy (11,4% skrobi) Ocena smaku: 7,0 Szczególnie polecana do: gotowania na parze i w wodzie, zapiekania w folii. Barwa miąższu: jasnożółta Kształt: okrągłoowalny Głębokość oczek: 7,1 - płytkie Wschody: równomierne i bardzo intensywne Trwałość przechowalnicza: 6,0 - dobra Potencjał plonowania: 55,3 t/ha (według COBORU)Michalina charakteryzuje się bardzo intensywnym wzrostem i rozwojem. Z uwagi na bardzo silny system korzeniowy nadaje się do uprawy na najsłabszych stanowiskach i toleruje okresowe niedobory wody. Nawet w suchych latach wytwarza zadowalający plon bulw handlowych. Bulwy okrągłoowalne, o jasnożółtym miąższu. Odmiana grubo kłębowa. Bulwy o płytkich oczkach i żółtej skórce, zalecane do pakowania.
Wymagania glebowe i nawozowe:
Michalina ma małe wymagania glebowe i wodne. Jest odmianą gleb lekkich i bardzo lekkich. Odporna na stres związany z suszą. Tolerancyjna na okresowy nadmiar wody. Wymagania nawozowe – niskie.
Odporności:
Mątwik ziemniaczany: Ro1 Parch zwykły: 6,0 - dość wysoka Uszkodzenia mechaniczne: dość wysoka Zaraza ziemniaka: 3,0 - średnia Wirus Y: 7,0 - wysoka Metrybuzyna po wschodach: średnio wrażliwa
 

 

Vineta
Charakterystyka:
Grupa wczesności: wczesne jadalne Typ kulinarny: BC- od ogólnoużytkowy do mączysty (zawartość skrobi 12,7%)
Wyjątkowo smaczny, miąższ lekko rozsypuje się po ugotowaniu. Szczególnie polecana do: gotowania na parze i w wodzie, zapiekania w folii. Barwa miąższu: jasnożółta Kształt: okrągło owalny
Skórka: szorstka Głębokość oczek: płytkie i średnio płytkie Wschody: wczesne Trwałość przechowalnicza: długi okres spoczynku
Potencjał plonowania: Wyrównane plony powyżej 400q/ha Wysoki udział frakcji handlowej 95%. Vineta jest bardzo spokojna pod względem kiełkowania, dlatego zachowuje bardzo dobrą jakość konsumpcyjną do późnej wiosny. Zbór należy wykonywać w temp. powyżej 12 st. C, co pozwala ograniczyć uszkodzenia bulw a następnie przez 2-4 tyg. zaleca się wentylowanie i schłodzenie w celu wysuszenia i zabliźnienia uszkodzeń.
Wymagania glebowe i nawozowe:
Vineta wymaga gleb średnich jak i średniego zapotrzebowania na wodę. Nadaje się również do uprawy na glebach lekkich, ale utrzymanych w dobrej kulturze rolnej. Odmiana odporna na stres związany z suszą.
Odporności:
​Parch zwykły: mała Uszkodzenia mechaniczne: mała Rdzawa plamistość: mała
Czarna plamistość: średnia
Odmiana wrażliwa na metrybuzynę
 

 





ekipa

Dział handlowy naszej firmy

Sylwia Rybińska

Renata Jaskuła

Spec.ds. import / export

 Dane kontaktowe
Lidia Żurawik

Lidia Żurawik

mł.specjalista ds. handlowych

 Dane kontaktowe
Dariusz Malinowski

Dariusz Malinowski

Kierownik działu handlowego

 Dane kontaktowe
Michał Gawroński

Michał Gawroński

Przedstawiciel handlowy

 Dane kontaktowe