Vineta
Charakterystyka:
- Grupa wczesności: wczesne jadalne
- Typ kulinarny: BC- od ogólnoużytkowy do mączysty (zawartość skrobi 12,7%) Wyjątkowo smaczny, miąższ lekko rozsypuje się po ugotowaniu.
- Szczególnie polecana do: gotowania na parze i w wodzie, zapiekania w folii.
- Barwa miąższu: jasnożółta
- Kształt: okrągło owalny
- Skórka: szorstka
- Głębokość oczek: płytkie i średnio płytkie
- Wschody: wczesne
- Trwałość przechowalnicza: długi okres spoczynku
- Potencjał plonowania: Wyrównane plony powyżej 400q/ha Wysoki udział frakcji handlowej 95%. Vineta jest bardzo spokojna pod względem kiełkowania, dlatego zachowuje bardzo dobrą jakość konsumpcyjną do późnej wiosny. Zbór należy wykonywać w temp. powyżej 12 st. C, co pozwala ograniczyć uszkodzenia bulw a następnie przez 2-4 tyg. zaleca się wentylowanie i schłodzenie w celu wysuszenia i zabliźnienia uszkodzeń.
- Wymagania glebowe i nawozowe:Vineta wymaga gleb średnich jak i średniego zapotrzebowania na wodę. Nadaje się również do uprawy na glebach lekkich, ale utrzymanych w dobrej kulturze rolnej. Odmiana odporna na stres związany z suszą.
Odporności:
- Parch zwykły: mała
- Uszkodzenia mechaniczne: mała
- Rdzawa plamistość: mała
- Czarna plamistość: średnia
- Odmiana wrażliwa na metrybuzynę
RED SONIA
Odmiana ziemniaka średnio wymagająca, posiada czerwone bulwy o gładkiej skórce, płytkich oczkach i smacznym miąższu, znakomicie rozwija się w glebach o dobrej kulturze rolnej, to typ kulinarny B (lekko zwięzły).
Wczesny czas dojrzewania
CHARAKTERYSTYKA BULWY:
- Kształt - owalne
- Barwa skórki - czerwona
- Barwa miąższu - żółta
ODPORNOŚĆ NA CHOROBY:
- WIRUS Y - wysoka
- MĄTWIK - odporna
- ZARAZA ZIEMNIAKA - średnia
- PARCH ZWYKŁY - wysoka
- RDZAWA PLAMISTOŚĆ - wysoka
- USZKODZENIA MECHANICZNE - wysoka
Lord
- Grupa wczesności: bardzo wczesne
Cechy kulinarne:
- Typ kulinarny: A - sałatkowy (11,8% skrobi)
- Smak: 7,0
- Szczególnie polecany do: sałatek, zapiekanek, zup, gotowania na parze i w wodzie
- Zalecany do: przetwórstwa na mrożonki, kostkę i do pakowania bulw surowych obranych.
- Barwa miąższu: jasnożółta
- Kształt: okrągłoowalny
- Głębokość oczek: 6,8
- Wschody: równomierne, bardzo intensywne
- Trwałość przechowalnicza: 8,0 - bardzo dobra
- Potencjał plonowania: 53,3 t/ha (według COBORU)
Wymagania glebowe i nawozowe :
Lord ma małe wymagania glebowe i wodne. Odporny na stres związany z niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi.
- Wymagania nawozowe – niskie
Charakterystyka:
Lord jest odmianą uniwersalną nadającą się do uprawy pod przykryciami na bardzo wczesny zbiór jak i plon główny po uzyskaniu pełnej dojrzałości fizjologicznej. Zachowuje walory smakowe do późnej wiosny.
Odporności:
- Mątwik ziemniaczany: Ro1 , Ro2, Ro3
- Parch zwykły: dość wysoka
- Uszkodzenia mechaniczne: dość wysoka
- Zaraza ziemniaka: 3,0 - średnia
- Wirus Y: 7,0 - wysoka
- Metrybuzyna po wschodach: wrażliwość niska