Agronas Sp. Z o.o.

ul. Żeromskiego 83, 62-600 Koło

Oferta sadzeniaki ziemniaków 2021

Vineta

Charakterystyka:

  • Grupa wczesności:  wczesne jadalne
  • Typ kulinarny: BC- od ogólnoużytkowy do mączysty (zawartość skrobi 12,7%) Wyjątkowo smaczny, miąższ lekko rozsypuje się po ugotowaniu.
  • Szczególnie polecana do: gotowania na parze i w wodzie, zapiekania w folii.
  • Barwa miąższu: jasnożółta
  • Kształt: okrągło owalny
  • Skórka: szorstka
  • Głębokość oczek: płytkie i średnio płytkie
  • Wschody: wczesne
  • Trwałość przechowalnicza: długi okres spoczynku
  • Potencjał plonowania:  Wyrównane plony powyżej 400q/ha Wysoki udział frakcji handlowej 95%. Vineta jest bardzo spokojna pod względem kiełkowania, dlatego zachowuje bardzo dobrą jakość konsumpcyjną do późnej wiosny. Zbór należy wykonywać w temp. powyżej 12 st. C, co pozwala ograniczyć uszkodzenia bulw a następnie przez 2-4 tyg. zaleca się wentylowanie i schłodzenie w celu wysuszenia i zabliźnienia uszkodzeń.
  • Wymagania glebowe i nawozowe:Vineta wymaga gleb średnich jak i średniego zapotrzebowania na wodę. Nadaje się również do uprawy na glebach lekkich, ale utrzymanych w dobrej kulturze rolnej. Odmiana odporna na stres związany z suszą.

Odporności:

  • Parch zwykły: mała
  • Uszkodzenia mechaniczne:  mała
  • Rdzawa plamistość: mała
  • Czarna plamistość: średnia
  • Odmiana wrażliwa na metrybuzynę

 

RED SONIA

Odmiana ziemniaka średnio wymagająca, posiada czerwone bulwy o gładkiej skórce, płytkich oczkach i smacznym miąższu, znakomicie rozwija się w glebach o dobrej kulturze rolnej, to typ kulinarny B (lekko zwięzły).

Wczesny czas dojrzewania

CHARAKTERYSTYKA BULWY:

  • Kształt - owalne
  • Barwa skórki - czerwona
  • Barwa miąższu - żółta

ODPORNOŚĆ NA CHOROBY:

  • WIRUS Y - wysoka
  • MĄTWIK - odporna
  • ZARAZA ZIEMNIAKA - średnia
  • PARCH ZWYKŁY - wysoka
  • RDZAWA PLAMISTOŚĆ - wysoka
  • USZKODZENIA MECHANICZNE - wysoka

 

Lord

  • Grupa wczesności: bardzo wczesne 

Cechy kulinarne:

  • Typ kulinarny: A - sałatkowy (11,8% skrobi)
  • Smak: 7,0
  • Szczególnie polecany do: sałatek, zapiekanek, zup, gotowania na parze i w wodzie
  • Zalecany do: przetwórstwa na mrożonki, kostkę i do pakowania bulw surowych obranych.
  • Barwa miąższu: jasnożółta
  • Kształt: okrągłoowalny
  • Głębokość oczek: 6,8
  • Wschody: równomierne, bardzo intensywne
  • Trwałość przechowalnicza: 8,0 - bardzo dobra
  • Potencjał plonowania: 53,3 t/ha (według COBORU)

Wymagania glebowe i nawozowe :
Lord ma małe wymagania glebowe i wodne. Odporny na stres związany z niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi. 

  • Wymagania nawozowe – niskie

Charakterystyka:
Lord jest odmianą uniwersalną nadającą się do uprawy pod przykryciami na bardzo wczesny zbiór jak i plon główny po uzyskaniu pełnej dojrzałości fizjologicznej. Zachowuje walory smakowe do późnej wiosny.

Odporności:

  • Mątwik ziemniaczany: Ro1 , Ro2, Ro3
  • Parch zwykły: dość wysoka
  • Uszkodzenia mechaniczne: dość wysoka
  • Zaraza ziemniaka: 3,0 - średnia
  • Wirus Y: 7,0 - wysoka
  • Metrybuzyna po wschodach: wrażliwość niska





ekipa

Dział handlowy naszej firmy

Piotr Pińkowski
Piotr Pińkowski Spec.ds. import/export
 Dane kontaktowe
Lidia ?urawik
Sebastian Szczesiak przedstawiciel handlowy
 Dane kontaktowe
Micha� Gawro?ski
Dariusz Malinowski Kierownik działu handlowego
 Dane kontaktowe
Micha� Gawro?ski
Michał Gawroński Przedstawiciel handlowy
 Dane kontaktowe
Micha� Gawro?ski
Marta Węcławek mł. specjalista ds. handlowych
 Dane kontaktowe
Micha� Gawro?ski
Bartosz Graczyk Przedstawiciel handlowy
 Dane kontaktowe