Agronas Sp. Z o.o.

ul. Żeromskiego 83, 62-600 Koło

Jakie odmiany są zbóż jarych?

Październik 14, 2021

Zboża są jednym z głównych składników podczas produkcji w branży spożywczej. W związku z ich licznym zastosowaniem są one chętnie uprawiane. W Polsce spotkać można zboża ozime, które, aby rozkwitnąć, potrzebują niskich temperatur, dlatego muszą „przeleżeć” zimę oraz zboża jare. Te z kolei wysiewa się wiosną na przełomie marca i kwietnia, aby w krótkim czasie korzystać z plonów. Jakie są rodzaje zbóż jarych? Na co zwrócić uwagę podczas ich uprawy?

Jakie typy zbóż jarych można wyróżnić?

Zboża jare dzieli się nie tylko na poszczególne odmiany, lecz także ich podtypy. Są to:

  • pszenica zwyczajna i jej osiem odmian: Itaka, Etolia, Manstra, KWS Dorium, Werwa, Syntia oraz WPB Pebbles i Francis;
  • żyto jare;
  • pszenżyto jare;
  • jęczmień jary, którego można wskazać aż dwanaście odmian — Wirtuoz, Avous, Burbon, Trofeum, KWS Jessie, Skytha, Laser, Schiwaggo oraz RGT Kepler, Loxton, Rekrut i Poemat;
  • owies zwyczajny, występujący w dwóch podtypach, jak Wulkan i Gepard.

Ponadto zboża jare można podzielić w zależności od ich przeznaczenia. Niektóre z nich będą doskonałe do wypieków, inne do produkcji napojów browarniczych, a jeszcze inne są odmianą pastewną, więc z tego typu ziaren przygotowuje się paszę dla zwierząt.

Należy dodać, że odmiany pszenicy można podzielić na grupy jakościowe takie jak:

  • elitarne (E), mające wysoką wartość przemiałową. Z tego rodzaju zbóż  jarych uzyskuje się także najlepszą mąkę
  • chlebowe (B) - z tej odmiany również powstaje dobrej jakości mąka, nadającą się doskonale do wypieków;
  • jakościowe (A) - te ziarna zbóż pozwalają na uzyskanie bardzo dobrej jakościowo mąki;
  • pozostałe (C).


W zależności od danej odmiany zboża jare mają inne potrzeby, jeśli chodzi o uprawę. Choć nie są one wymagające, warto mieć tę kwestię na uwadze. Dla przykładu pszenżyto jare oraz owies wykazują odporność na zakwaszanie gleby. Z kolei jęczmień na gorszej jakościowo ziemi może nie dać bujnych plonów. Natomiast największe wymagania w porównaniu z innymi zbożami jarymi ma pszenica.

Wróć